Csalásra készül a Fidesz?

Csalásra készül a Fidesz?

2022 március 31, 16:26


Nem csak a levélben szavazó határon túliakkal (akár halottak szavazatival), hanem a jegyzőkönyvekkel is manipulálna a Fidesz. Észnél kell lenniük a szavazókörökben az ellenzéki delegáltaknak.

A választás lebonyolításáért és a lebonyolítással kapcsolatos feladatok törvényes módon történő elvégzéséért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) felel, azon belül megyei szinten a Területi Választási Iroda (TVI), választókerületi szinten az Országgyűlési Egyéni Választási Iroda (OEVI), helyi szinten pedig a Helyi Választási Iroda (HVI). A szavazókörökben a Szavazat Számláló Bizottság (SZSZB) tagjai a választott és a jelölőszervezetek által delegált tagokból áll, akiknek feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, a szavazás lezárása után a szavazólapok érvényességének ellenőrzése és a leadott szavazatok jelöltönkénti megszámolása, a szavazóköri eredmény megállapítása és jegyzőkönyvben történő rögzítése. Ezek után az SZSZB elnöke a HVI közreműködésével gondoskodik arról, hogy az OEVI-hez beszállításra kerüljenek az SZSZB tagok aláírásával hitelesített roncsolás nélkül nem nyitható módon becsomagolt szavazólapok és jegyzőkönyvek.

A választási irodák törvényes működését, valamint a választás törvényes lebonyolítását a választási bizottságok ellenőrzik, ezért úgy az OEVI, mint a HVI köteles mindenről tájékoztatni a választási bizottságot, a bizottság tagja által kért irat kiadását pedig nem tagadhatja meg. A Választási Eljárásról szóló törvény (Ve.) 14. § 1) bekezdés e) pontja alapján az SZSZB választási bizottságnak minősül. Tehát az SZSZB közvetlen felettes szerve nem a HVI, vagy az OEVI, hanem önkormányzati választáskor a Helyi Választási Bizottság (HVB), országgyűlési választáskor pedig az Országgyűlési Egyéni Választási Bizottság (OEVB). Tehát a HVI, vagy az OEVI semmire nem utasíthatja az SZSZB tagjait, hiszen az SZSZB is a felettes szervei körébe tartozik.

Az OEVI vezetője a választókerület legnépesebb városának jegyzője,  a választókerület többi településén a HVI vezetői pedig a települési jegyzők. A választási irodák vezetői gondoskodnak az SZSZB tagok eskütételéről és oktatásáról, az SZSZB-k által megállapított választási eredményeknek az országos elektronikus rendszerben történő rögzítéséről (melyet az NVI üzemeltet) pedig az OEVI vezetője pedig gondoskodik.

Tolna megye 01. választókerületében is megkezdődött az SZSZB tagok eskütétele és oktatása. Az oktatásokat településenként a HVI vezetők (jegyzők) tartották. Az olyan településeken, melyeken a Fidesz elbukhatja a választást ("billegő" körzet) olyan oktatásban részesítették a jegyzők az SZSZB tagokat, ami köszönőviszonyban sincs a törvénnyel. Tolnán, Bogyiszlón, Sióagárdon és más településeken lefolytatott oktatásokon azt mondták az SZSZB-k delegált tagjainak (ők azok, akiket a jelölőszervezetek delegálnak az SZSZB-kbe), hogy "nem kaphatnak jegyzőkönyv másolatot a szavazókörben, majd ha az OEVI felvitte a központi rendszerbe az eredményt és mindent rendben találtak, akkor kapnak majd jegyzőkönyv másolatot". Tolna megye 01. választókerületében az OEVI vezetője Szekszárd Megyei Jogú Város jegyzője, vagyis az oktatáson elhangzottak szerint addig nem adnak jegyzőkönyv másolatot, amíg az OEVI vezetője nem rögzítette az eredményt az országos rendszerben és a jegyzőkönyvbe rögzített eredmény számára megfelelő.

Felmerül a kérdés, hogy miért. A bogyiszlói HVI vezetője (jegyzője) azt mondta a törvényre hivatkozó felháborodott delegáltaknak, hogy felsőbb utasítást követ. A HVI felettes szerve az OEVI, vagyis ebből logikusan következik, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Fideszes polgármestere által kinevezett jegyzője dr. Gábor Ferenc adta ki ezt az utasítást. A "miért"-re a válasz csak az lehet, ha nem tetszik nekik a választási eredmény, akkor majd "igazítanak" rajta és a már "kiigazított" jegyzőkönyvről adnak másolatot. A jegyzőkönyv másolat szavazókörben történő kiadásának megtagadása a Ve. 202. § 4) bekezdés alapján súlyosan jogsértő, ami azt feltételezi, hogy Fideszék csalásra készülnek. Tehát már a törvényesség látszata sem érdekli őket, annyira félnek az elszámoltatástól és annak büntetőjogi következményeitől. A félelmük jogos, hiszen a lakosság minden rétegébe belegázoltak már, eltüntették a polgárok vörösiszap kárra összeadott milliárdos nagyságrendű pénzadományát, a sok milliárdos magánnyugdíjat, érdemi védekezés helyett lopásra használták a Covid járványt, az elmúlt 12 évben vittek mindent, még azt is ami le volt betonozva, közben meg lepusztult az egész ország, az infláció elszabadult és az árak már a sztratoszférában járnak. Ám ettől még nem kéne a választás tisztaságát is bemocskolni, elég kárt okoztak eddig is.

Hatalmas felelősség hárul tehát az SZSZB delegált tagjaira, hiszen ők azok, akik a választás tisztaságát és törvényességét megóvhatják. Felkészítésükre az ellenzéki összefogás hatalmas hangsúlyt fektetett, hiszen a fenti példa is igazolja, hogy bármire képesek, ha az ellenzék delegáltja nincs topon. Az elmúlt választásokon megismert minden trükkre felhívják a delegáltak figyelmét, hogy esély se legyen elcsalni a választást. Persze ettől még a határon túliak levélszavazataival tudnak trükközni - nem véletlenül szóltak a hírek pl. halottak szavazatiról -, de a hazai adófizető választásra jogosultak számához képest a saját hazájukban adófizető határon túli szavazók száma elenyésző.