Ki tartja a magyar miniszterelnök pórázát?

Ki tartja a magyar miniszterelnök pórázát?

2022 június 07, 07:23


A Meduza orosz hírportál hosszú és alapos tényfeltáró cikket közölt Magyarországról és Orbán orosz "elkötelezettségéről".

Orbán oroszbarát politikára történő átállásával kapcsolatban még 2017-ben a The Insider feltárta Orbán kapcsolatát Szemjon Mogiljevics orosz és ukrán keresztapával, bűnözőfőnökkel, aki az 1990-es években Budapesten élt, és 2008-ban Moszkvában vették őrizetbe (később szabadon engedték). Orbán 1994-ben, a parlamenti választások előtt kapott egy bőröndöt egymillió német márkával Mogiljevicstől; az orosz hatóságoknak állítólag birtokában van egy videofelvétel, amely ezt igazolja.

A The Insider beszámolt egy Dietmar Klodo nevű német állampolgárságú üzletemberről is, aki a '90-es években Budapesten élt és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagozatának vezetője volt. Klodo 8,5 évet töltött magyar börtönben bomba készítésért és 2005-ben szabadult, kiadták a hazájának. Mogiljevicset állítólag Szergej Mihajlov (Mikhas, Solntsevskaya szervezett bűnözői csoport) unokaöccse mutatta be Klodo-nak. A Dietmar Klodo által 2016. 06. 15-én Regensburgban aláírt írásos nyilatkozatból a következőket lehet megtudni (beszerezhető a The Insider oldaláról):

„A kilencvenes években Budapesten éltem, ahol tanácsadóként dolgoztam, és a SAS biztonsági magáncég tulajdonosa voltam. Budapesten találkoztam Szemjon Mogiljevics híres üzletemberrel. Bizalmi kapcsolat alakult ki közöttünk, részben azért, mert mindketten zsidók voltunk. Ennek a szoros bizalmi kapcsolatnak köszönhetően a kilencvenes évek közepén - ez 1993 és 1996 között volt - arra utasított, hogy adjak át pénzt különböző embereknek. Egyikük egy Pintér Sándor nevű férfi volt. Akkor még csak annyit tudtam róla, hogy valami magas rangú tiszt a rendőrségen, és hogy Mogiljevics úrnak dolgozik. Később találkoztam vele hivatalosan is, amikor elhagyta a rendőrséget. Ez 1996/97-ben volt. Szemjon Mogiljevics megkért, hogy adjam át neki a pénzt, amit meg is tettem. Számomra Pintér Sándor akkor még csak egy volt a sok korrupt személy közül, akiknek Mogiljevics nevében borítékokat adtam át a Budapest Meggy utca 19. szám alatti házamban.

Egyszer, 1994 tavaszán, nem sokkal a parlamenti választások előtt Mogiljevics tolmácsa hozott nekem egy bőröndöt, amiben körülbelül egymillió márka volt. Egy fiatal férfinak szánták, aki odajött hozzám egy idős úrral, én pedig hoztam neki a bőröndöt a pénzzel. Hogy ki volt, akkor nem érdekelt, csak a magyar  parlamenti választások után jöttem rá, hogy a fiatalember a fideszes Orbán Viktor. Mogiljevics ezt "a választási kampány kulcsfontosságú hozzájárulásának" nevezte. A pénzt elsősorban azért kellett átadnom, mert semmi közöm az oroszokhoz és a független Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi tagozatának elnökeként elég komolyan vettek. A hamis tanúzás büntetésének terhe mellett kijelentem, hogy igazat mondtam."

Dietmar Klodo interjút is adott az  ORF osztrák tévécsatornának, ahol elmondta, hogy a 90-es években Pintér Sándor havonta 10 000 német márkát fogadott el Mogiljevicstől, így "a magyar rendőrség szemet hunyt Ukrajnával és Oroszországgal való mesterkedései felett". Klodo vádjait könnyű lenne figyelmen kívül hagyni, mert ő egy finoman szólva sem tökéletes hírnévvel rendelkező férfi, ám teljesen más, ha ezeknek a vádaknak okirati bizonyítékai vannak. A magyar politikusok számára küldött borítékokat azért Klodo házában kellett átadni, mert a pénz átadásának folyamatát Klodo házában egy rejtett kamera rögzítette "biztosítás céljából", és a filmeket átadták Mogiljevichnek.

Mogiljevicset 2008-ban Moszkvában tartóztatták le adócsalás gyanújával, másfél évet töltött őrizetben, majd 2009 júliusában óvadék ellenében szabadlábra helyezték és az ellene indított eljárást "bűncselekmény hiányában" megszüntették. Dietmar Klodo szerint ahhoz, hogy kiszabadulhasson, Mogiljevicsnek meg kellett válnia vagyona egy részétől, és a Kremlnek is szolgálatot kellett tennie azzal, hogy kompromittáló információkat közölt Orbán Viktorról.

„Orbán egy bábu lett, aki Putyin parancsait követi” – mondta Klodo a The Insidernek. Az üzletember biztos abban, hogy Mogiljevics szabadságáért cserébe kompromittáló filmeket adott át Nyikolaj Patrusevnek. Orbánt mindenesetre Mogiljevics letartóztatása után váratlanul Moszkvába hívták, és ekkor vágott hátraarcot az addigi oroszellenessége.

Orbán Putyinhoz fűződő barátságának egyik tanúsága volt, hogy Budapesten helyreállították a szovjet katonák emlékművét, nemcsak azoknak, akik felszabadították az országot a fasiszta hódítóktól, hanem azokét is akik az 1956-os magyar felkelés leverése során meghaltak. Nemcsak a szovjet emlékmű helyreállításának ténye fontos, hanem az is, hogy pontosan ki végezte. Andrej Skoch "tekintélyes" üzletember foglalkozott ezzel, akinek neve Mogiljevich nevéhez hasonlóan a Solntsevo szervezett bűnözői csoporthoz kapcsolódik. 2012-ben Skoch az Orosz Föderáció Külügyminisztériumával és Honvédelmi Minisztériumával közösen helyreállította Budapesten az „1956-os magyar felkelés leverése során elhunyt” szovjet katonák emlékművét.

Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt már többször találkozott Vlagyimir Putyinnal. Orbán szerint „az Oroszországgal való kapcsolatokat nem lehet elvek alapján építeni, csak a profit a fontos”; „A Krím összetett kérdés”; Az EU-nak „közös térre van szüksége Lisszabontól Vlagyivosztokig”. Orbán ilyen kijelentéseket tett a Politicónak adott interjújában Putyin 2015-ös magyarországi látogatása után. Orbán Viktor szerint fel kell oldani az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat.

Van egy régi mondás. Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

A magyar miniszterelnök még ifjú korában megtett mindent annak érdekében, hogy pórázt akaszthassanak a nyakába és hatalomba kerülése esetén a "gazda" érdekeit szolgálja. A gazda jelenleg Putyin, amíg betegsége miatt át nem adja a hatalmat. Orbán nyakán se így, se úgy nem fog lazulni a szorítás, hiszen a hírek szerint Putyin annak a Nyikolaj Patrusevnek fogja a hatalmat átadni, akinek Mogiljevics a szabadságáért cserébe kompromittáló filmeket adott át.

Nem az a baj, hogy Orbán orosz póráz végén vergődik fiatal kora óta, hanem az, hogy hatalomba jutása és maradása Magyarországot is kiszolgáltatta az oroszok kénye-kedvére. Márpedig ez a kis ország már egyszer levetette az orosz igát, vérrel fizette meg a szabadsága árát, mégis visszatenné Orbán a rabigát a magyarok nyakára.