Orbánt nem érdekli a Velencei-tó

Orbánt nem érdekli a Velencei-tó

2021 augusztus 10, 16:02


Vajon miért lett mostohagyerek az egyik legféltettebb nemzeti kincsünk? Vélhetően azért, mert a slepp a Balatont és a Fertő-tavat tuszkolja a zsebébe nagy erőkkel, így nem érdekük, hogy a Velencei-tó nyaralóhelyként funkcionáljon. Több lesz a bevétel, ha az emberek kénytelenek lesznek a Balatont, vagy a Fertő-tavat választani. Az is benne van a pakliban, ha hagyják kiszáradni, akkor az ingatlanárak jelentősen leesnek és jelképes összegekért felvásárolhatják a területeket, aztán jöhet a tó feltöltése vízzel. Más kérdés, hogy addigra kipusztulnak az állatok, rovarok, de őket ez nem érdekli. A természet csak akkor ér valamit a szemükben, ha pénzt hoz a zsebükbe, ami viszi a pénzt, mint a természetvédelem, az egy szükségtelen rossz a számukra.

A Fertő-tavat is teljesen széttúrták, pedig 2001-ben a világörökség része lett. Ezzel sikerült megharagítani a szomszédos Ausztriát, mely nemzetközi hatásvizsgálatot követel, mert a nyakló nélküli beépítési projektnek határokon átnyúló hatásai vannak. Ausztria elvárta volna hogy bevonják egy környezeti hatásvizsgálati eljárásba. 

A világörökség magva a húszezer éves, titokzatos és sós Fertő tó, a maga nádas, mocsaras, lápos világával. Mivel a tó nagyjából háromnegyed része Ausztria, egynegyed része Magyarország oldalára esik, régóta él közös természetvédelmi együttműködés a két ország, illetve a tó két oldalán működő Fertő-Hanság és az osztrák Neusiedler See-Seewinkel nemzeti park között. Ennek a természetvédelmi együttműködésnek a közepébe csinált bele a Fidesz kormány azzal, hogy minden egyeztetés nélkül építkezni kezdett.

Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a fideszt egyáltalán nem érdekli a természetvédelem, az örökség védelem, a múltunk és jelenünk csodálatos tájainak megőrzése a jövő nemzedéke számára.

A Velencei-tó vízhiánya két éve kezdődött, azóta a tó elvesztette vízmennyiségének 44 %-át. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velencei-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt. A helyiek nem értik, miért nem ad a kormány a Velencei-tóra pénzt, amikor például a vadászati kiállításra 70 milliárdot képes elkölteni. A vadászkiállítást szervező Kovács Zoltán államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a tavon az elmúlt években is voltak vízszintingadozások, de szó sincs arról, hogy ezt most hirtelen felindulásból egyszerre meg lehetne oldani. Ezek szerint az ember által legyilkolt állattetemeket, a gyilkoláshoz használt fegyvereket, eszközöket, ruházatot bemutató vadászati kiállítás sokkal fontosabb a fidesznek, mint egyik féltett nemzeti kincsünk megóvása.