Környezetszennyezés Tolna megyében

Környezetszennyezés Tolna megyében

2021 augusztus 16, 14:53


Kormányzati színjáték folyik környezetszennyezés ügyben, hiszen annyira érdekli őket a környezetvédelem, mint Schmitt Pált a helyesírás, vagy Kásler Miklóst a kézmosás.

A Civilhetes hírportál jelentetett meg egy cikket nemrég, melyben arról számolt be, hogy miként reagált a kormány a brüsszeli zöldpolitikai javaslatokra. A magyar kormány szerint a környezetvédelem költségeit a nagy környezetszennyezőknek kell fizetniük, és semmiképpen nem a magyar családoknak - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Ezt a terelést úgy fogalmazza meg a magyar nyelv egy szóval, hogy parasztvakítás. Találó kifejezés, hiszen nagyon úgy tűnik, épp egy kormánypárti országgyűlési képviselő és egy kormánypárti polgármester volt az akik igen komoly környezetszennyezést követtek el Tolna megyében büntetlenül, így Dömötör Csaba mondatai azt jelentenék, hogy e két személynek kellene fizetnie a környezetszennyezés büntetését és a környezet helyreállításának költségeit.

A Tolna megyei Cikó közelében még 2012-ben nekiálltak egy EU előírásoknak megfelelő hulladékhasznosító üzem építésének. A beruházást több milliárd forintos pályázati pénzből valósították meg, mely összegnek jó része szemlátomást köddé vált. Megépítették a hulladékhasznosító üzemet egy domboldalra Bonyhád Börzsöny szomszédságában és üzemeltetni kezdték a Re-kom önkormányzati Kft. égisze alatt. 109 db településről hordták ide a kommunális hulladékot és hulldékhasznosítás nélkül kezdték betárolni.

Egy év alatt megtelt az EU szabvány szerint megépített tároló gödör, melybe annak a maradéknak kellett volna kerülnie, ami válogatás után megmarad a kommunális hulladékból. A gyógyszemaradékkal és egyéb veszélyes anyagokkal teli szeméthalmaz bomlásnak indult a gödörben és a bomlásból származó csurgalékvíz lecsorgott az alsó gödörbe, mely a csurgalék tárolása miatt épült.

A tároló gödörbe válogatás nélkül belehordott szemét akkora mennyiségben eresztette ki magából a csurgalékot, hogy az alsó tároló megtelt, kiöntött (az utánpótlást pedig kieresztették) és a telep mellett gondosan kiépített csatornán keresztül belefolyt a Rák patakba, onnan pedig egy Natura 2000-es területen keresztül a halastavakba. Oly mértékben pusztító volt a csurgalék, hogy a patakból kipusztultak az élőlények a Natura 2000-es területről pedig eltűntek a békák, rovarok. Bonyhád-Börzsönyben olyan dögszag terjengett folyamatosan, hogy voltak akik elköltöztek.

Több feljelentést tett az MSZP, de rendre elsikálták az ügyet. Még a Köztársasági elnököt is megkeresték a problémával, ha már olyan fennen hirdette mindenfelé, hogy milyen fontos számára a környezet megóvása, de a terelésen kívül érdemi intézkedésre az sem volt képes. A Környezetvédelmi Hivatal sem serénykedett a környezetszennyezés megakadályozásában, az összes ténykedésük annyi volt az ügyben, hogy két alkalommal 200-200 ezer forintra megbüntették az üzemet, ami azért a vicc kategóriájába tartozik.

Időközben a kormány kitalálta, hogy a szemétdíj igen jó bevételt jelenthet saját stróman cégeiknek is, így központosították a szemétszállítást és csak pár kiváltságos cég kapott engedélyt hulladékkezelésre. A Cikói Hulladékhasznosító üzemeltetését  a Vertikál Kft. vette át, mint engedélyes hulladékkezelő cég és ettől kezdve még brutálisabban nőtt a szeméthegy.

Most már mindent hordtak válogatás nélkül, az ágybetéttől a hungarocellen keresztül a zöldhulladékig, minden szemetet aminek az elszállításáért fizetett valaki. Pedig az üzemet lehetne az EU előírások szerint is üzemeltetni, mely a környezeti hasznon kívül még tetemes anyagi nyereséget is hozna a cégnek. Igen sok embernek adhatna munkát a válogatás, mely munkahelyteremtés tekintetében is sokat segítene a munkanélküli rétegen.

Mára a szeméthegy elérte a dombtető magasságát.

Látszik, hogy már földdel vegyítik a hulladékot, hogy be ne gyulladjon, ami azt is jelenti, hogy ezt a szeméthegyet soha nem akarják innen eltüntetni. Tehát kipusztították az élőlényeket egy patakból, elintézték egy Natura 2000-es terület élővilágát, megfertőztek egy halastavat, ahonnan a konyhaasztalra kerülnek a halak.

Azt tudjuk, hogy a Fidesz nevű biznisz szekta hitvallásának legfontosabb alapeleme a hatalom- és nyereségszerzés, ám a képek látványa megmutatja azt is, hogy lélek nélküli gátlástalan gazemberek pártja. Horváth Istvánnak csak addig volt fontos a Cikói Hulladékkezelő megépítése, amíg ki tudta belőle húzni zsebbe a hasznot. Az már egyáltalán nem érdekli, hogy az üzem környezetében levő mezőgazdasági területekről learatott termények hány embert fognak megfertőzni, hány gyereknek okoz tartós egészségkárosodást a földbe és a föld alatti vízkészletbe bejutott szennyezőanyag. Azt is tudjuk, hogy amíg ez a köztörvényes bűnszervezet kormányozza Magyarországot, addig az ilyen és hasonló környezetkárosítások büntetlenül maradnak, de mit várhatnak az emberek egy kormányváltás után?

Harangozó Tamás az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormányváltás az ilyen ügyek végére is pontot tesz. Garantálom - mondta - ha én leszek az egységes ellenzék képviselőjelöltje, a jövő évi választási győzelem után ez az ügy sem marad következmények nélkül. A környezetszennyezést azonnal meg kell szüntetni, azokat pedig, akik tevőlegesen részt vettek benne, felelősségre kell vonni, hogy soha többet senkinek eszébe se jusson az emberek egészsége és a környezetünk kárára nyerészkedni.

Véleményével maximálisan egyetértünk. Mivel a kormányzó bűnszervezet tagjainak egyre több ügye kerül napvilágra, megérett az idő a változtatásra, mert ha ezt a rabló bandát nem kergeti el a nép, akkor ezek végképp hazavágják országunkat. A feladat egyszerű, ha jobb országban akarunk élni. El kell menni az előválasztásra és Harangozó Tamásra voksolni, akinek meg van a tapasztalata és a jogi végzettsége ahhoz, hogy ne csak véget vessen a károkozásoknak, lenyúlásoknak, hanem biztosítsa a körzetbe érkező fejlesztések tiszta és megfelelő minőségű végrehajtását. Jó választás ez a fiatalember, mert amíg egy kezdő legtöbb idejét a bejárati ajtó keresgéléssel tölti, addig ő ezt az időt a körzet fejlesztéséhez szükséges források előteremtésére tudja fordítani.

A feladat adott, el kell menni az előválasztásra és a 2022-es választásra szavazni és le kell váltani a kormányról ezt a bűnszervezetet.