Kitört a béke Szekszárdon: egymásnak feszült a Fidesz és a KDNP

Kitört a béke Szekszárdon: egymásnak feszült a Fidesz és a KDNP

2023 március 31, 12:59


A KDNP-s Ács Rezső polgármester kirúgta a fideszes jegyzőt. A Fidesz pedig a kirúgott jegyzőt látná legszívesebben Szekszárd polgármesteri székében.

"A szerdai botrány után Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője a közgyűlés elején is élesen bírálta a polgármester, valamint hű tanácsnoka tevékenységét, különösen Posta Zoltán KDNP-s képviselő- és alpolgármester-jelöltet, akit – mivel épp nem volt állása - a polgármester felvett a titkárságra, mint adminisztrátort és titkárt. A FIDESZ-KDNP ugyanakkor még erre a munkára sem tartotta alkalmasnak, ezért javasolta az azonnali felmentését.

A helyszínen kiosztott előterjesztéssel kapcsolatban hosszas egyeztetés volt, végül az alábbi döntéseket hozta meg a közgyűlés:

Módosítottuk a polgármester által önkényesen, a koronavírusjárvány alatti egyszemélyes hatalmát kihasználva átírt SZMSZ-t. Takarékossági okokból megszüntettük a második alpolgármesteri posztot és a második aljegyzői posztot. A polgármester nem tolhatja be a barátját a közgyűlésbe, nem osztogathat állásokat, hogy a város milliókat fizessen ki nekik, az önkormányzat nem a polgármester kifizetőhelye.

A FIDESZ-KDNP visszahívta a gazdasági és a pénzügyi bizottságok külsős tagjait, akiket a polgármester nevezett ki úgy, hogy a személyekről nem egyeztetett a frakciókkal, csak a tanácsnokával. Az új tagokról a közgyűlés fog dönteni 10 napon belül. Természetesen ezen is spóroltunk, hiszen csökkentettük a bizottsági tagi létszámokat is. Most minden pénzt meg kell fogni.

Az SZMSZ-ből töröltük a Covid és az orvosi rendelővel kapcsolatos tanácsnoki feladatokra vonatkozó részeket, majd hivatalos feladatkör hiányában visszahívtuk tisztségéből Zaják Ritát, a polgármester tanácsnokát.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos egyeztetések lefolytatására a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás vezetőjét bíztuk meg.

Létszámstopot rendeltünk el a hivatalban, az üres álláshelyeket sem lehet feltölteni, szükség esetén, alapos indoklás mellett, egyedi elbírálás alapján lehet csak döntést hozni személyi felvételről. A hivatal létszámát pedig 2 fővel csökkentettük: 1 fő adminisztrátori, illetve egy fő polgármesteri titkársági posztot szüntettünk meg.

Ezekkel a döntésekkel végre újra lehetőség nyílik arra, hogy a közgyűlés normális munkát végezhessen. Közös feladatainkról a továbbiakban is rendszeresen egyeztetni fog a két frakció.

Az ülés végén döntést hoztunk arról is, hogy nem akarunk Szekszárdon akkumulátorgyár létesítéséhez hozzájárulni. A határozatra azért van szükség, mert a fideszes országgyűlési képviselő, aki nem itt él, lelkesen felajánlotta a kormánynak, hogy hozzánk jöhet akkumulátorgyár. Mi viszont kikértük a szakértők véleményét is, akik egyértelműen megfogalmazták a környezetvédelmi aggályaikat." - írta Bomba Gábor a Facebook-on