Ukrajnai történet 2019-től

Ukrajnai történet 2019-től

2022 február 25, 15:37


Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködést hozzunk létre Oroszországgal, mondta Orbán Viktor 2019-ben a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalás után, Putyin pedig arról beszélt, hogy az ukrajnai válságot hogy lehet megoldani.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ezzel szemben a BBC riporterének azt magyarázta egy interjúban, hogy Magyarországnak uniós tagországként nem lehet semmilyen, az uniós kereteken túllépő, különleges kapcsolata Oroszországgal. Némi ellentmondást lehetett felfedezni a Fidesz berkein belül az Oroszországi haknik megítélése kapcsán, de Orbán faltörő kosként törte az utat Putyinnak. Itthon megindította a Brüsszel ellenes "hadjáratát", szavazóbázisát pedig milliárdokba kerülő óriásplakát özönnel hangolta az EU ellen.

Az a hírekből mindenkinek lejött, hogy Orbán a Paks 2 csúszás és az olcsó gáz ígéretének reményében szaladgál Putyin után, aki persze pontosan megmondta minek mi az ára. Az olcsó gáz természetesen nem az ún. "rezsicsökkentés" miatt érdekes Orbánnak, hanem az eladó és a végfelhasználó közé iktatott cégek miatt, hiszen minél olcsóbban veszik a gázt, annál több haszon marad a köztes cégeknél.

2021-ben Moszkva a NATO-val kötendő olyan szerződéstervezetet hozott nyilvánosságra, melynek egyik fontos pontjaként Ukrajna NATO tagságának elutasítását szabták feltételül. Putyin többször megdicsérte Orbánt a nyilvánosság előtt, a legjobb partnerének nevezte.

Aztán decemberben jött egy EU csúcs, ami Ukrajna NATO csatlakozását is érintette. Hiába kérték Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy Magyarország ne blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához, a kormányfő nem engedett.

2022. februári moszkvai látogatásáról úgy számolt be Orbán, hogy  "a moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes, és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal - mondta Orbán Viktor." Vagyis megnyugtatta Putyint, hogy bármit csinál, az EU nem akar konfliktust vele.

És az orosz csapatok bevonultak Ukrajnába.

Hogy mennyi szerepe volt Ukrajna lerohanásában Orbánnak, aki Putyin besúgójaként szállította a híreket és végezte a rászabott feladatot?

Itt a lista:
2017.10.27. - https://hirado.hu/2017/10/27/origo-magyarorszag-megvetozta-a-nato-ukrajna-bizottsag-uleset/
2018.12.04. - https://karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/magyarorszag-vetoja-miatt-nem-kerul-sor-a-nato-ukrajna-miniszteri-bizottsag-ulesere/
2019.10.31. - https://azonnali.hu/cikk/20191031_mukodott-a-magyar-veto-a-nato-fotitkar-a-karpataljai-magyarok-jogaiert-emelt-szot-kijevben
2022.02.04. - https://168.hu/kulfold/dodik-magyarorszag-szankciok-eu-227062

Megrázó videó: egy orosz tank áthajt egy személyautón, amiben civilek ültek