Még sincs energia-veszélyhelyzet?

Még sincs energia-veszélyhelyzet?

2022 augusztus 14, 19:20


Az Amerikai Népszava számolt be arról, hogy az Európai Bizottság előtt fog megbukni Orbán energia-veszélyhelyzet fantázianevű trükközése, mert ilyen veszélyhelyzet kihirdetésének meghatározott okai és szabályai vannak.

Egyre kapkodóbb a rezsim propagandája, egyre rosszabbul teljesít a NER, nem számítottak arra, hogy az “energia-veszélyhelyzetre” való hivatkozás miatt lebuktatja őket az Európai Bizottság, mert ilyen veszélyhelyzet kihirdetésének meghatározott okai és szabályai vannak. Csak akkor lehet “energia-veszélyhelyzetet” hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Ha nincs ilyen veszély, akkor az “energia-veszélyhelyzet” kihirdetése jogszerűtlen (magyarul: törvénytelen). A rezsicsökkentés "módosítását" az Orbán-rezsim arra hivatkozva jelentette be, hogy “energia-veszélyhelyzet” van. Erre hivatkozva olyan alacsony évi átlagfogyasztást neveztek meg, ami senkinek nem teszi lehetővé, hogy a rezsicsökkentés rá érvényes legyen (kivéve, ha a téli hónapok egyik felében nem fűt és megfagy). Így azt mondhatják, hogy a rezsicsökkentés nem szűnt meg, csak nem felelt meg a lakosság annak a követelménynek, hogy nem lépheti túl az általuk meghatározott átlagfogyasztást, a lakosság tehet róla, ha százezreket kell fizetnie.

Energia-veszélyhelyzetre hivatkoztak, amiről az átlag magyar polgár semmit nem tud, csak megijed és elhiszi, hogy ez a valós indok. Csakhogy az “energia-vészhelyzet” körülhatárolt jogi fogalom, amelyet akkor lehet kihirdetni, ha valóban veszélyben van az energiaellátás. Ilyen azonban nincs. Próbálnak mindenhonnan pénzt begyűjteni, mert gazdasági csőd fenyegeti Magyarországot a nyakló nélküli pénzszórás, a sok-sok milliárd elsíbolása miatt. Vagyis azért szüntetik meg a rezsicsökkentést emelik az egekbe az energiaárakat, hogy a magyarokkal fizettessék meg hozzá nem értő gazdálkodásukat. Emiatt, az ostoba gazdálkodás és a kamionszámra elhordott közpénz miatt a rezsicsökkentés megszüntetése ma már az emberek létbiztonságának, az élethez szükséges alapvető jogainak megszüntetésével egyenlő.

Az Európai Bizottság most arra is rámutatott, hogy az energia-veszélyhelyzetre hivatkozás hamis és törvénytelen. Mindezt úgy hozták az Orbán-rendszer és a magyar lakosság tudomására, hogy Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa közleményt adott ki, miszerint információkat kér a magyar kormánytól, hogy valóban veszélybe került-e az ellátás, ezért indokolt-e az “energia-veszélyhelyzet” kihirdetése.

Ebben az esetben ugyanis Orbánnak be kellett volna jelentenie hivatalosan az Európai Bizottságnak, hogy veszélyben van az ellátás, mert erre az esetre az EU-nak van egy eljárási szabálya, ami a tagállamok energiaellátásának biztonságát garantálja: ilyen esetekben a szomszédos országoknak ki kell segíteni a bajban levő tagállamot.

Most az a vicces helyzet állt elő, hogy Orbán vagy bevallja az Európai Bizottságnak, hogy nincs veszélyben az energiaellátás Magyarországon, ezért nem tart igényt a szomszédos EU-országokat segítségére (de akkor elismeri, hogy hazudott, és a rezsicsökkentés indoka hamis, azt nem “energia-veszélyhelyzet” idézte elő) vagy folytatja a hazudozást, hogy “energia-veszélyhelyzet” van, de akkor bizonyítania kell, hogy veszélybe került az ellátás (ezt nem tudja), és nyilatkoznia kell az uniós segélyről, amit nyilván megtagadnak, ha nincs veszélyben az ellátás. Olyan nincs, hogy az ellátás nincs veszélyben, viszont mégis “energia-veszélyhelyzet” van, mert a kettő kizárja egymást, az “energia-veszélyhelyzet” definícója ugyanis az, hogy veszélyben van az ellátás.

Összedől az Orbáni hazugság vár, ami nem maradhat következmények nélkül. Ha eltűri a társadalom, hogy hazugságra építve indokolatlanul megemeljék az energiaárakat - veszélybe sodorva ezzel a családokat, mert a magyar emberek tömeges fagyhalálát vagy megfizethetetlen eladósodását, ennek nyomán a szolgáltatás kikapcsolását vagy a lakásból való kiköltöztetést okozva -, akkor ki fogja mutatni ez a tolvaj fasiszta banda a foga fehérjét és végképp csődbe viszi az országot.

Választás előtt áll a magyar társadalom. Vagy elkergeti ezt a tolvaj bandát, hogy egy új, demokratikus, jogállami kormány helyrehozhassa azt, amit ez az unortodox dilettáns fasiszta tolvajbanda okozott, hogy ismét normális állapotok legyenek Magyarországon, vagy Orbán keresztülver rajtuk mindent, és a társadalommal fogja megfizettetni a banda fényűzésének és eltűrésének az árát. A magyarok ott fognak sírni, ahol senki nem látja őket.