Kegyvesztett képviselőjelöltek

Kegyvesztett képviselőjelöltek

2022 március 23, 16:09


A Fidesz több körzetben elengedte a jelöltek kezét. Magukra hagyták őket, amiből az következik, hogy megszűnt a befolyásuk a Fidesz vezetőség, vagy a kormány felé.

A Tolna megye 01. számú választókörzetében induló Horváth István is a kegyvesztettek közé került. A képviselőjelöltet népszerűsítő óriásplakátokat máról holnapra lecserélték kormányzati plakátokra, vagyis a Fidesz központi kampánya is kivonult Horváth mögül. Kampányeszközként maradtak neki a villanyoszlop plakátok, melyek száma elenyésző az előző választásokhoz képest, ami azt feltételezi, hogy elsősorban a központi kampányra, az óriásplakátokra alapozta eddigi kampányát.

Máshol is tetten érhető a kegyvesztettség. Március elején több Fideszhez köthető polgármesterrel tartott megbeszélést a szavazatok maximalizálása miatt. A billegőssé vált településeket is rendszeresen látogatja, próbálja csökkenteni a központi kampány kivonulása miatt keletkezett hátrányát, vagyis Horváth is tudja, hogy esélytelenné vált. Láthatóan a Fidesznek is kellemetlenné váltak Horváth üzelmei, ezért is tettek le róla. Vélhetően megmérték a körzetet és arra jutottak, hogy teljesen esélytelen az ellenzéki összefogás jelöltjével szemben, így feleslegesen nem költenek rá több pénzt a továbbiakban. Van alapja a feltételezésnek, hiszen 2018-ban még Orbán is meglátogatta Szekszárdon Horváthot egy szűk körű megbeszélésre, ami most elmarad. Ez azt is jelenti, hogy hiába ígérget fűt-fát a települési polgármestereknek, semmi nem lesz belőle hiszen súlytalanná vált, így teljesen felesleges a polgármestereknek bevállalni azt a kockázatot, hogy fenyegetéssel, zsarolással, ígérgetéssel kényszerítsék szavazásra a közmunkásokat, hivatali alkalmazottakat, a kiszolgáltatott szavazókat, mert ők húzzák majd a rövidebbet kormányváltáskor. Épeszű ember nem hihet abban, hogy kormányváltás után a szavazásra kényszerített választók nem fogják feldobni őket az új kormánynál a zsarolásokért, fenyegetésekért, egyéb visszaélésekért. Egy épeszű ember felfogja, ha most enged Horváthnak és belemegy ismét a sötét választási üzelmekbe, akkor a saját fejét kockáztatja.

A Fidesz szavazók jó része is nagy zavarban lehet.  Biztos feltűnt nekik, hogy hamar eltűnt az óriásplakátokról Horváth, nem nagyon vannak villanyoszlop plakátok sem, befolyásos Fidesz politikus sem jött a körzetbe, kampánygyűlés nem volt és várhatóan nem is lesz és még sorolhatnánk az érveket Horváth kegyvesztettsége mellett. De el kell gondolkodniuk még nekik is, hogy van-e értelme Horváthra voksolniuk, hisz egy súlytalanná vált embertől nem várhatnak semmit. Eddig sem tett semmit a körzetért az ígéreteken kívül, ezután meg esélye sem lesz rá hogy tegyen.

Április 3-án eldől, hogy a Fidesz által kiszolgáltatottsággal és elnyomással felépített kommunista diktatúrát választja az ország a kommunista Kína és Oroszország ágyába feküdve, vagy a szabad Európát. A zavar feloldásán segíthet, ha a választó felteszi magában a kérdést: keletre, vagy nyugatra vándoroltak ki a fiatalok új, biztos megélhetést nyújtó életet építeni maguknak?