Orbán befeszült és üzent Norvégiának

Orbán befeszült és üzent Norvégiának

2021 augusztus 08, 20:18


Az EGT Alap és a Norvég Alap Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint donor országok által létrehozott finanszírozási mechanizmus. A donor országok az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjai, azonban nem tagjai az Európai Uniónak. Ennek következtében nem járulnak hozzá pénzügyileg az EU közös politikáihoz, viszont az Európai Gazdasági Térség országai közti különbségek kiegyenlítését a szolidaritás jegyében e külön támogatási alapokkal segítik. Az EGT és Norvég Alap átfogó céljai a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok és a kedvezményezett országok között. A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 13 tagállam, köztük Magyarország. 

Norvégia lakosságának száma                5 825 655 fő
Izland lakosságának száma                      343 765 fő
Liechtenstein lakosságának száma         39 024 fő
A 3 ország lakossága összesen:             6 208 444 fő

Ez a Magyarországra szánt 77 milliárdos támogatási összeg tekintetében annyit tesz, hogy a 3 ország állampolgárai azért fizetnek be évi 12 000 Ft-nak megfelelő összeget az államuk kasszájába, hogy a magyar emberek 77 milliárd forint támogatási összeget kaphassanak a 3 államtól.

Az EGT Alap által támogatott programok az oktatás és ösztöndíjak, klímaváltozás és energia, kultúra, Civil Alap. A Norvég Alap által támogatott programok az üzleti fejlesztés, innováció és kkv-k, helyi fejlesztések és szegénység csökkentése, társadalmi párbeszéd – méltányos munka. A támogatói döntések meghozatalát, a szakmai megvalósulás nyomon követését az egyes programokra kijelölt ún. 'Program Operátor' szervezet látja el. Más támogatásra jogosult uniós országokban az állam nem akar beleszólni abba, hogy ki legyen a civil rész lebonyolítója, ezt egyedül a donorok szakmai szempontjai határozzák meg, nem úgy mint Magyarországon, ahol a jelenlegi kormányzat a saját bukszájaként tekint úgy a hazai közpénzekre, mint az EU-ból, vagy a Norvég és EGT Alapból érkező támogatásokra.

Hét hónapja volt a kormánynak, hogy megállapodjon a donorokkal arról, ki lesz a 77 milliárd forintos támogatás civil pályázatainak lebonyolítója. Korábban ezt a feladatot az Ökotárs Alapítvány fémjelezte csapat sikeresen végezte, de mivel semmiféle kormányzati ráhatása nincs Orbánéknak a szervezetre, a magyar kormány nem akarja, hogy továbbra is az Ökotárs legyen a lebonyolító, hiszen akkor nem tudják lenyúlni a magyar emberek elől ezt a tetemes összeget. Megjelöltek ugyan más szervezeteket, amelyekben van belső ráhatásuk, befolyásuk, de azok kipotyogtak a rostán, vélhetően azért, mert a támogatási összeget nyújtó 3 országban sem estek a fejükre. Mivel nem jött össze a sompolygás, azonnal a régi trükköt vetették be a felelősségük terelése és a magyarok félrevezetése érdekében, vagyis elkezdtek Sorosozni.

Most úgy áll az ügy, hogy a mindenhez is remekül értő Miniszterelnökség közleményt adott ki, mely szerint Magyarország rögzíti, hogy Norvégia 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.

Vagyis az adható támogatás tartozássá vált a fideszes logika szerint. Úgy tesznek, mintha nem a támogatás nyújtója határozná meg a támogatás igénybevételének feltételeit, hanem a támogatás igénybe vevője, mely valljuk be a közröhej kategóriájába tartozik. Ha ehhez még hozzá vesszük az ügy kapcsán elindított újabb Sorosozásukat, akkor óhatatlanul az jut az ember eszébe, hogy rendkívül gyorsan pszichiátriai vizsgálat alá kéne vetni a kormánytagokat, mielőtt még hadat üzennek a nevünkben Norvégiának azért, mert nem tudják simán ellopni a támogatási összeget.

Orbán anno azt nyilatkozta a kormányra kerülése előtt, hogy le kell vágni annak a kezét aki lopni mer a közpénzekből. Eddigi tolvajlásaik után már akkor is elfogyott volna mindkét kezük, ha centinként vágják le a lopások miatt, akkor meg mivel túrnák az orrukat, vagy számolnák a lopott pénzt. Felesleges hazudozni csak azért, mert a fidesz genetikailag lopásra van kódolva, mert előbb-utóbb úgyis minden kiderül.

Az ellenzéki oldalról egyre több felől hallani, hogy kormányváltás után olyan elszámoltatás lesz, amilyet a választók elvárnak az új kormánytól, vissza fognak venni mindent amit a fideszesek elloptak, mert az a magyar embereké. Hiába a kormányzati repülőgép, odáig el is kell jutni, hogy mentsék az irhájukat.

Úgy legyen.