Milyen vizet itatnak velünk Szekszárdon?

Milyen vizet itatnak velünk Szekszárdon?

2022 szeptember 01, 12:26


A víz akkor felel meg az ivóvíz minőségnek, ha nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai vagy fizikai anyagot, amely az emberi egészségre veszélyt jelenthet, és megfelel a követelményként meghatározott határértékek parametrikus értékeinek. 

A szekszárdi ivóvizet az E.R.Ö.V. Zrt. szolgáltatja, az a szolgáltató, amelyet korábbi cikkünkben részletezettek szerint csődbe vittek.

A jogszabály szerint az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy az ivóvíz minőségét ivóvízvizsgálatra akkreditált laboratórium az illetékes népegészségügyi szerv által évente határozatban jóváhagyott vizsgálati program szerint ellenőrizze. Ugyanez igaz az élelmiszeripari vállalkozásokra is, akik az ivóvizet ivóvíz, vagy élelmiszer-előállításra használják, vagyis ezeknek a cégeknek is rendszeresen vizsgáltatniuk kell a vízminőséget.

Az ivóvíz felhasználása a háztartási fogyasztáson kívül igen sokrétű az éttermekben, üdítőital automatákban, péküzemekben, élelmiszer feldolgozókban, áruházakban, stb. és még hosszan lehetne sorolni a cégeket. Tehát nem játék az ivóvíz minősége, hiszen nagyon sok embert betegíthet meg a nem megfelelő minőségű ivóvíz, sok esetben akár életre szóló szövődményeket is okozhat.

Szekszárdon az egyik vállalati felhasználó megvizsgáltatta az ivóvíz minőségét egy független, ivóvízvizsgálatra akkreditált laboratóriummal.

Az eredmény ijesztő.

A laboratóriumi vizsgálatnál különféle szempontok szerint vizsgálják a víz minőségét. Vizsgálják pl. a baktériumokat 22 és 37 Celsius fokon, hiszen a bakteriális fertőzés veszélye a leggyakoribb. A legtöbb esetben Pseudomonas aeruginosa vizsgálatra is sor kerül, ugyanis az emberek esetében ez a baktérium faj alakít ki leggyakrabban fertőzéseket. Ez egy olyan baktérium, amely csaknem az összes szövettípust képes megfertőzni, vagyis komoly veszélyforrást jelent az emberi szervezetre, ha ez a baktérium jelen van az ivóvízben.

A vizsgálat során 3 helyről vettek ivóvízmintát Szekszárdon, az északi, a középső és a déli városrészben. A 22 és 37 Celsius fokon vizsgált telepszám az északi és középső városrészben határérték alatt van, ám a déli városrészben jelentősen meghaladja a határértéket. A Pseudomonas aeruginosa vizsgálat még vészjóslóbb eredményt hozott. Az északi városrészben a baktérium jelenléte az ivóvízben a határérték 2 szerese, a déli városrészben pedig a 11 szerese.

Mindez azt jelenti, hogy valaki nem végezte el az ivóvíz minőség biztosításával kapcsolatos feladatát és veszélyes baktériummal szennyezett vizet itat az E.R.Ö.V. Zrt. a városlakókkal, ami elfogadhatatlan a XXI. században. A veszély azért jelentős, mert nem mindenki engedheti meg magának a mai világban, hogy palackozott vizet igyon. Nemrég még a szekszárdi polgármester is a csapvíz fogyasztására bíztatta a városlakókat azzal, hogy az új kutak jóízű és egészséges ivóvizet biztosítanak Szekszárdnak. Aki palackozott vizet iszik, az is megfertőződhet, hiszen sokan járnak Szekszárdon pl. gyorsétterembe a gyerekükkel, ahol köztudottan olyan üdítőital automatából kapják a hűsítőt, amely az ivóvíz hálózat vizéből keveri az üdítőitalt.

Vagyis nem rózsás a helyzet az ivóvíz minősége és egészségessége szempontjából Szekszárdon, ezért haladéktalan intézkedésre van szükség.

Mert az emberi egészség nem játék!