Előválasztás Szekszárdon

Előválasztás Szekszárdon

2021 augusztus 23, 05:56


Az ellenzéki pártok előválasztást tartanak Tolna megye 1. számú választókörzetében is. Cél, a legmegfelelőbb jelölt kiválasztása és a 2022-es választás megnyerése.

Minek az előválasztás?

A Fidesz-diktatúrát csak közös erővel lehet megtörni. Ahhoz, hogy az ellenzéki pártok összefogása legyőzze a Fidesz jelöltjeit az országgyűlési választáson az kell, hogy a legalkalmasabb és legesélyesebb jelölt induljon a teljes ellenzék támogatásával a Fidesz jelöltje ellen. Természetesen minden ellenzéki párt a saját jelöltjét tartja a legalkalmasabbnak, ezért nem a pártoknak, hanem a választóknak kell kiválasztani azt az egyetlen jelöltet választókörzetenként, aki megnyeri a választást. Ezt a célt szolgálja az előválasztás az országgyűlési képviselő-jelöltek és a miniszterelnök-jelöltek tekintetében is.

Hányan indulnak Tolna megye 1. számú választókörzetében?

Két jelöltet indítanak az ellenzéki pártok az előválasztáson. Bozsolik Róbertet a DK és a Jobbik támogatja és a hírek szerint a Jobbik frakcióba ülne be, amennyiben ő nyeri meg az előválasztást és a 2022-es országgyűlési választást. A jelölt egyébiránt az országos politikában kezdőként kívánja magát megmérettetni, ami nagyon szép dolog, ám a Fidesz legyőzéséhez kicsit több kell a lelkesedésnél.

Harangozó Tamást az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum támogatja. A jelölt a fiatalsága ellenére régi motoros az országos politikában. Ismertsége, népszerűsége, szakmai tapasztalata kétségtelen, az országos médiák is gyakran kikérik a véleményét egyes ügyekben, ami azt mutatja, a különböző ügyekben teljesen naprakész. A mostani ciklusban is sok helyi ügyet felkarolt, intézett, ahogy a politikai pályafutása során a korábbi években is. A jelenlegi ciklusban eddig 170 felszólalása volt a Parlamentben, sok esetben a választókerület ügyeiben, ami azt mutatja, hogy nem csak aludni, vagy a fizetését felvenni jár be a munkahelyére, mint a fideszesek többsége, hanem ígéretéhez a híven a legjobb tudása szerint képviseli a választók érdekeit. Harcos mentalitása, közérthető érvei és beszéd stílusa, a választókerület iránti elkötelezettsége szerint alkalmas és megbízható jelölt, akit érdemes felruházni a választók képviseletével.

Hogyan működik az előválasztás?

2021. augusztus 23-tól szeptember 6-ig a jelölteknek a külön erre a célra rendszeresített íven támogató aláírásokat kell gyűjteniük, jelöltenként minimum 400 db-ot. A leadott ajánlásokat a Helyi Választási Bizottság leellenőrzi és ekkor válik választhatóvá az előválasztáson a jelölt. A képviselő-jelöltek előválasztására szeptember 18-a és szeptember 26-a között kerül sor. Az a jelölt lesz a teljes ellenzék jelöltje 2022-ben, aki a szavazatok többségét megszerzi. A miniszterelnök-jelöltekre is voksolnak a választók ugyanezen idő alatt. Amennyiben egyik miniszterelnök-jelöltnek sem sikerül megszereznie a leadott szavazatok több mint felét, akkor új fordulóra kerül sor, mely eldönti, hogy ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt 2022-ben.

Melyik képviselő-jelöltre érdemes szavazni?

Ezt a választók döntik el, de érdemes számba venni, melyik jelölttől mit várhat a választókerület. Lehet szimpátia alapján is dönteni, de lehet másként is. A bizonytalanok tegyék fel magukban a kérdést, hogy egy tapasztalt buszvezető mögé ülnek szívesebben, vagy egy kezdő mögé. Segít a választásban.

Ki lesz a Fidesz jelöltje az országgyűlési választáson?

A jelenlegi hírek szerint Horváth Istvánt indítja újra a Fidesz a választókerületben. Horváth nem nyújtott valami fényes teljesítményt ebben a ciklusban sem. Összesen 4-szer tudott felszólalni a Parlamentben, ami azt mutatja, hogy inkább a fizetéséért jár be, mint a választók képviselete miatt. Az egyik legzűrösebb képviselője a Fidesznek. Az ő nevéhez kötődik a trafik mutyi és a szekszárdi ingatlanadó bevezetése, valamint benzinkutak, szürke marhák, volt TSZ-ek tulajdonlása, különféle óriási összegű támogatások igénybevétele és a helyiek szerint ő rángatja dróton a szekszárdi fideszes polgármestert is, hogy a stiklik homályban maradjanak. A jelölt nem túl bizalom gerjesztő választói szemszögből nézve, de se az ördög, se a Fidesz nem alszik. A hatalom megtartása érdekében bármire képesek, hiszen számukra nem létezik más alternatíva, mint a közpénzek hazalopása és a büntetlenség érdekében a hatalom megtartása.

Milyen esélye van egy kormányváltásnak?

Ha az ellenzéki pártok közül egy sem bolondul meg és fontosabb lesz számukra a Fidesz hatalmának megtörése, mint az érdekeik, akkor nagy esélye van a Fidesz elkergetésének. Állampolgári elvárás kormányváltás esetén az elszámoltatás, a bűnösök bíróság elé állítása, a lopott javak visszavétele. Természetesen a Fidesz is tudja, hogy nagyon rezeg a léc, így várható, hogy a 2022-es országgyűlési választáson ismét megjelennek a kamu pártok a jelöltjeikkel és biztosan lesznek független jelöltek is. A választók bölcsességén múlik, hogy megeszik-e a maszlagot, vagy kitartanak a kormányváltó szándékuk mellett és az ellenzéki pártok közös jelöltjére voksolnak, mert csak így lehet legyőzni a Fideszt a hazugságaikkal, csalásaikkal együtt. Ez esetben semmi nem menti meg a köztörvényesek pártját a totális bukástól.

Javasoljuk, hogy a legtöbben vegyenek részt az előválasztáson, legyenek részesei a Fidesz-diktatúra megtörésének, a köztörvényesek elkergetésének.