Előválasztás: az eredmények tanulságai

Előválasztás: az eredmények tanulságai

2021 október 02, 16:48


Az előválasztáson elért szavazat megoszlások alapján alappal feltételezhető, hogy a Fidesz megkísérelte befolyásolni a végeredményt. A kísérlet részben eredményre vezetett.

Az előválasztás első fordulóját Dobrev Klára nyerte, akit az Európa Parlament alelnöknek választott, aki a Fidesz által patás ördögnek beállított Gyurcsány Ferenc felesége. Ez pusztán azért bír rendkívüli fontossággal a Fidesz részéről, mert a szétzilált, leamortizálódott szavazóbázisát ismét egybe tudja kovácsolni, ha a második fordulót is Dobrev Klára nyeri, mert ismét Gyurcsányozhat.

Ennek következménye az lehet a 2022-es választáson, hogy a csalódott Fidesz szavazók a változás helyett inkább Orbánra fognak szavazni, növelve Orbán győzelmének esélyét és még sok-sok szavazatot bekebelezhet a Fidesz a pártnélküli szavazóktól is. Egyesek szerint ebben az esetben még erősebben jön ki a Fidesz a 2022-es választásból, mint a 2018-as országgyűlési választásból.

Tehát a tét nem kicsi, vagyis a 2022-es ellenzéki győzelemhez nem Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltön keresztül vezet az út. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy alkalmatlan. Minden meg van Dobrev Klárában ahhoz, hogy Magyarország első női miniszterelnöke legyen. Ám attól, hogy a személye alkalmas, a férje miatt bukásra van ítélve az ellenzék a nevével fémjelzett 2022-es országgyűlési választáson.

Az offline (személyes szavazás) szavazás megoszlásának számadatai abba az irányba mutatnak, hogy a Fidesz a saját érdekében beavatkozott az első fordulóba.

 

Dobrev Klárára leadott szavazatok: 214 319 szavazat

 

DK jelöltekre leadott szavazatok: 162 077 szavazat

Az 52 242 db szavazat különbség jelentheti azt, hogy más ellenzéki pártok szavazói is Dobrev Klárára szavaztak, de jelentheti azt is, hogy a Fidesz a szavazói révén (pl. szavazat vásárlással, ami megszokott náluk) ennyi szavazattal járult hozzá a győzelméhez a saját szavazóbázisának visszaállítása érdekében.

Az online szavazás is az utóbbi feltételezést látszik visszaigazolni.

 

Látható, hogy az online leadott szavazatoknak csak a 16,02 %-át szerezte meg Dobrev Klára, mely a 122 728 db online leadott szavazatból 19 667 szavazatot jelent és a 3. helyre volt elég. Tudjuk, hogy a Fidesz szavazóbázisának azon része, akik megvehetők egy ilyen akcióra, finoman szólva nem túl képzettek egy online szavazáshoz, ráadásul a szavazat ellenőrzése is igen kétséges a pénz kifizetése előtt. Ha feltételezzük a beavatkozás megtörténtét, akkor egyértelművé válik, hogy Dobrev miért végzett a 3. helyen az online szavazatoknál.

Egy Fidesz beavatkozás mentes második fordulóhoz nagy segítséget nyújt az online szavazás. Ahogy nagy segítséget nyújtana a 2022-es ellenzéki győzelemhez a politikai belátó képesség is. Olyan miniszterelnök-jelöltet kell választani a 2. fordulóban, aki nem megosztó, nem kovácsolja egybe a széthullott Fidesz bázist és jobbról, balról, középről is szavaznak rá a választók, mert nem szabad elfelejteni, hogy a 2022-es választáson nem csak ellenzéki választók fognak szavazni.

Dobrev Klára jelenleg az Európai Parlament alelnöke és a kinevezéssel együtt járó feladatokat remekül, Magyarország érdekeinek szem előtt tartása mellett végzi. Kétszeresen veszítene Magyarország, ha Dobrev nem látja be Gyurcsány Ferenc negatív hatását a 2022-es választásra. Elveszítenénk egy remek EP alelnököt és elveszítenénk a változás esélyét Magyarországon.

Be kéne látnia a választóknak is, hogy a miniszterelnök személye jelenthet bukást és győzelmet is 2022-ben. Szemellenzős fanatikusok vannak elegen a Fidesz táborában. Az ellenzéki táborban inkább gondolkodó, változást akaró és a változásért áldozatot is hozó szavazókra van szükség.