Bátán ki lesz a következő, akit lenyúlnak?

Bátán ki lesz a következő, akit lenyúlnak?

2021 július 28, 10:43


A Bátai Mg. Szövetkezet használatában volt a kb. 208 ha szántó művelésű terület amit partnerével a Bát- Gabona Kft-vel műveltetett. A terület a 2020.évi XL.tv.1.§ (1) bek. alapján a Nemzeti Földügyi Központ kezelésébe került. A tulajdoni lapra 2021. 03. 10. napján került fel az NFK, mint tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet, melynek központja nem Bátán van, irodája sincs itt, mégis hamar rátaláltak a Kocsis családra, mint potenciális megbízottra, aki majd megbízási szerződés alapján gondoskodik a föld mezőgazdasági célú hasznosításáról. Az NFK-nak eszében sem jutott megkérdezni a korábbi használati joggal rendelkező Bátai Mg. Szövetkezetet arról, hogy a szövetkezet szerződött partnere továbbra is megművelné-e a területet, pedig a partner kenyérbúzája még lábon állt a területen, inkább előhúztak a fiók mélyéről egy a terület szempontjából teljesen ismeretlen családot és velük kötöttek megbízási szerződést.

Ha az NFK tulajdoni lapra kerülésének és a megbízási szerződés megkötésének időpontját nem vesszük figyelembe, akkor még el is hihetnénk, hogy mindez csak a véletlenek játéka, ám az időpontok összevetése inkább a Fideszen belüli előre eltervezett akciót mutat. Már szinte természetes, hogy visznek mindent ami nincs leláncolva, de az senkiben nem merült fel, hogy már ilyen kis faluban is lenyúlhatják az ember munkájának gyümölcsét.

Az NFK 2021. március 10. napján került a tulajdoni lapra és 2021. március 29-re pedig meg is találta a Kocsis családot. Pályáztatás, kihirdetés nem volt, az NFK egyenesen Kocsisékat kereste meg ajánlatával és még ezen a napon megbíztak egy ügyvédi irodát a szerződés előkészítésével, amit ugyanezen a napon alá is írtak a felek. Teljesen életszerű nem? Az az államapparátus, melynél bármilyen ügy elintézése jó esetben csak hetekig tart, egy nap alatt megtalálta a családot és meg is kötötte vele a szerződést. Ha mindez nem előre eltervezett volt, akkor az NFK olyan teljesítményt produkált, amivel elnyernék a világ leggyorsabb ügyintézésének díját.

A megbízási szerződés egyébként olyan kultúra vetésére és művelésre hatalmazza fel a megbízott családot, melynek nincs mezei leltár értéke és a megbízás ideje alatt betakarításra kerül. Vélhetően ez adta az ötletet, hogy learassák a Bátai Mg. Szövetkezet partnere a Bát- Gabona Kft. által elvetett búzát és lenyúlják azt a saját hasznukra. Furcsa értékrend és mindjárt felveti a kérdést, hogy vajon kinek a földjét nézik ki legközelebb, kinek van olyan terménye, vagyona, amire fájhat a foguk? Persze az érintettek különböző véleményen vannak. A búza tulajdonosa azt nyilatkozta az ATV-nek hogy gátlástalan módon lenyúlták a tulajdonát, az illegális aratók ezzel szemben azt hangoztatják, hogy megbízási szerződés alapján ők rendelkeznek a föld felett és minden ami rajta van az az övék. Igazi Fideszes szerződés értelmezés. Tehát számukra teljesen természetes, ha használatba kapnak pl. egy családi házat, akkor a benne levő tárgyakat a sajátjuknak tekintik és szemrebbenés nélkül eladják a saját hasznukra.

Visszatérve a szerződésre, a bátai információink szerint a szerződött területre a család azonnal benyújtotta a SAPS támogatási igényét, ami azt mutatja, hogy az EU-s ingyen pénz lehetősége miatt raboltak rá a területre, a lenyúlt búza pedig csak hab volt a tortán.  Vélhetően azt hiszik, hogy majd jön egy Horváth Pista aki megvédi őket bármennyibe kerül is, hiszen a lenyúlt búzából annyi ingyen pénzhez jutnak, amennyiből még egy Horváth Pista igényeit is kielégíthetik.

Fájdalmas ébredés lesz, mikor jönnek az idézések, a bírósági tárgyalások, mert a károsult cég nem fogja tétlenül szemlélni, hogy ilyen gátlástalanul elvitték a vagyonát. Segítségre is számíthat a megkárosított cég, mert az MSZP-nek is szemet szúrt a "manőver" és beleáll az ügybe. Báta lakóinak jó része is döbbenten figyelt fel az eseményekre. Sokan megértették, lehet, hogy a következő alkalommal majd az ő vagyonuk kerül sorra, tartozzanak bármely párt szavazótáborába.

Új szólás kapott szárnyra mióta nagyüzemben fosztogatják az országot a magánvagyont sem kímélve. Aki fennen hangoztatja, hogy Fideszes vagy Fidelitasos, amellett ne ásítson senki akinek aranyfoga van.

 


Kapcsolódó cikkek

A bátai Fidelitasos százmilliós terményt nyúlt le

Bátán rendőri biztosítással lopják a búzát?